Wat is onderzoek? - Doel van het onderzoek (2024)

Samenvatting

Het doel van onderzoek is de samenleving te verbeteren door kennis te bevorderen door de ontwikkeling van wetenschappelijke theorieën, concepten en ideeën. Een onderzoeksdoel wordt bereikt door het vormen van hypothesen, het verzamelen van gegevens, het analyseren van resultaten, het vormen van conclusies, het implementeren van bevindingen in real-life toepassingen en het vormen van nieuwe onderzoeksvragen.

Wat is onderzoek

Simpel gezegd is onderzoek het proces van het ontdekken van nieuwe kennis. Deze kennis kan de ontwikkeling van nieuwe concepten zijn of de vooruitgang van bestaande kennis en theorieën, wat leidt tot een nieuw begrip dat voorheen niet bekend was.

Als een meer formele definitie van onderzoek is het volgende ontleend aan deWetboek van federale regels:

"Onderzoek is een systematisch onderzoek (d.w.z. het verzamelen en analyseren van informatie) dat bedoeld is om algemene kennis te ontwikkelen of eraan bij te dragen"

Wat is onderzoek? - Doel van het onderzoek (1)

Hoewel onderzoek door iedereen en op elk gebied kan worden uitgevoerd, wordt het meeste onderzoek meestal gedaan om de kennis in de fysieke, biologische en sociale wereld te verbreden. Dit kan variëren van leren waarom bepaalde materialen zich gedragen zoals ze doen, tot vragen waarom bepaalde mensen veerkrachtiger zijn dan andere wanneer ze met dezelfde uitdagingen worden geconfronteerd.

Het gebruik van 'systematisch onderzoek' in de formele definitie geeft weer hoe onderzoek normaal gesproken wordt uitgevoerd: er wordt een hypothese gevormd, passende onderzoeksmethoden worden ontworpen, gegevens worden verzameld en geanalyseerd en onderzoeksresultaten worden samengevat in een of meer 'onderzoeksconclusies'. Deze onderzoeksconclusies zijn dangedeeld met de rest van de wetenschappelijke gemeenschapom toe te voegen aan de bestaande kennis en als bewijs te dienen om aanvullende vragen te vormen die kunnen worden onderzocht. Het is dit cyclische proces dat het mogelijk maakt dat wetenschappelijk onderzoek door de jaren heen voortdurend vooruitgang boekt; het ware doel van onderzoek.

Wat is het doel van onderzoek

Van weersvoorspellingen tot de ontdekking van antibiotica, onderzoekers proberen voortdurend nieuwe manieren te vinden om de wereld en hoe dingen werken te begrijpen - met als uiteindelijk doel ons leven te verbeteren.

Het doel van onderzoek is dus om te achterhalen wat er bekend is, wat niet en wat we verder kunnen ontwikkelen. Zo kunnen wetenschappers nieuwe theorieën, ideeën en producten ontwikkelen die onze samenleving en ons dagelijks leven vormgeven.

Het doel van onderzoek is om de wereld beter te begrijpen en om te leren hoe deze kennis kan worden toegepast om het dagelijks leven te verbeteren. Het is een integraal onderdeel van het oplossen van problemen.

Hoewel onderzoek vele vormen kan aannemen, zijn er drie hoofddoelen van onderzoek:

  1. verkennend:Verkennend onderzoek is het eerste onderzoek dat wordt uitgevoerd rond een nog niet duidelijk afgebakend probleem. Verkennend onderzoek beoogt dus een beter inzicht te krijgen in de precieze aard van het probleem en niet om een ​​sluitend antwoord te geven op het probleem zelf. Dit stelt ons in staat om later diepgaander onderzoek te doen.
  2. Beschrijvend:Beschrijvend onderzoek breidt de kennis van een onderzoeksprobleem of -fenomeen uit door het te beschrijven op basis van zijn kenmerken en populatie. Beschrijvend onderzoek richt zich op het ‘hoe’ en ‘wat’, maar niet op het ‘waarom’.
  3. verklarend:Verklarend onderzoek, ook wel informeel onderzoek genoemd, wordt uitgevoerd om te bepalen hoe variabelen op elkaar inwerken, d.w.z. om oorzaak-gevolgrelaties te identificeren. Verklarende onderzoek gaat over het ‘waarom’ van onderzoeksvragen en is daarom vaak gebaseerd op experimenten.

Kenmerken van onderzoek

Er zijn 8 kernkenmerken die alle onderzoeksprojecten zouden moeten hebben. Dit zijn:

  • Empirisch– gebaseerd op bewezen wetenschappelijke methoden die zijn afgeleid van real-life observaties en experimenten.
  • Logisch– volgt sequentiële procedures op basis van geldige principes.
  • Cyclisch– onderzoek begint met een vraag en eindigt met een vraag, d.w.z. onderzoek moet leiden tot een nieuwe vraagstelling.
  • Gecontroleerd– krachtige maatregelen genomen om alle variabelen constant te houden, behalve de variabelen die worden onderzocht.
  • Hypothese gebaseerd– de onderzoeksopzet genereert data die voldoende tegemoet komen aan de onderzoeksdoelstellingen en de hypothese kunnen bevestigen of weerleggen. Het maakt het onderzoek herhaalbaar en geeft geloofwaardigheid aan de resultaten.
  • analytisch– gegevens worden gegenereerd, vastgelegd en geanalyseerd met behulp van beproefde technieken om een ​​hoge nauwkeurigheid en herhaalbaarheid te garanderen, terwijl mogelijke fouten en afwijkingen tot een minimum worden beperkt.
  • Objectief– de onderzoeker gebruikt een gezond oordeel om ervoor te zorgen dat de onderzoeksresultaten valide zijn.
  • Statistische behandeling- statistische behandeling wordt gebruikt om de beschikbare gegevens om te zetten in iets zinvollers waaruit kennis kan worden verkregen.

Vind uw doctoraat, snel

Het vinden van een doctoraat was nog nooit zo eenvoudig - zoek naar een doctoraat op trefwoord, locatie of academisch interessegebied.

Zoek nu

Soorten onderzoek

Onderzoek kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: fundamenteel onderzoek (ook wel puur onderzoek genoemd) en toegepast onderzoek.

Basis onderzoek

Fundamenteel onderzoek, ook wel puur onderzoek genoemd, is een origineel onderzoek naar de redenen achter een proces, fenomeen of bepaalde gebeurtenis. Het richt zich op het genereren van kennis rond bestaande basisprincipes.

Fundamenteel onderzoek wordt over het algemeen beschouwd als 'niet-commercieel onderzoek' omdat het niet gericht is op het oplossen van praktische problemen en geen onmiddellijk voordeel heeft of manieren waarop het kan worden toegepast.

Een onderzoeker kan bijvoorbeeld proberen de moleculaire structuur van een materiaal te onderzoeken om het gedrag ervan beter te begrijpen, aangezien het nog niet goed wordt begrepen.

Hoewel fundamenteel onderzoek misschien geen directe toepassingen heeft, levert het meestal nieuwe inzichten op die later in toegepast onderzoek kunnen worden gebruikt.

Toegepast onderzoek

Toegepast onderzoek onderzoekt bekende theorieën en principes om de kennis rond een praktisch doel te vergroten. Daarom richt toegepast onderzoek zich op het oplossen van echte problemen door kennis af te leiden die onmiddellijk toepasbaar is.

Een persoon kan bijvoorbeeld toegepast onderzoek doen om te onderzoeken of hij de moleculaire structuur van een materiaal kan wijzigen om het sterk genoeg te maken voor gebruik in de vliegtuigbouw.

Methoden van onderzoek

Onderzoeksmethoden voor gegevensverzameling vallen in twee categorieën: inductieve methoden of deductieve methoden.

Inductieve onderzoeksmethoden richten zich op de analyse van een waarneming en worden meestal geassocieerd met kwalitatief onderzoek. Deductieve onderzoeksmethoden richten zich op de verificatie van een waarneming en worden typisch geassocieerd met kwantitatief onderzoek.

Wat is onderzoek? - Doel van het onderzoek (2)

Kwalitatief onderzoek

Kwalitatief onderzoek is een methode die niet-numerieke gegevensverzameling mogelijk maakt via open methoden zoalsinterviews, casestudy's en focusgroepen.

Het stelt onderzoekers in staat om gegevens te verzamelen over persoonlijke ervaringen, gevoelens of gedragingen, evenals de redenen daarvoor. Daarom wordt kwalitatief onderzoek vaak gebruikt op gebieden zoals sociale wetenschappen, psychologie en filosofie en andere gebieden waar het nuttig is om het verband te kennen tussen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd.

Kwantitatief onderzoek

Kwantitatief onderzoek is een methode die numerieke gegevens verzamelt en analyseert door middel van statistische analyse.

Het stelt ons in staat om variabelen te kwantificeren, relaties bloot te leggen en generalisaties te maken over een grotere populatie. Als gevolg hiervan wordt kwantitatief onderzoek vaak gebruikt in de natuur- en natuurwetenschappen, zoals techniek, biologie, scheikunde, natuurkunde, informatica, financiën en medisch onderzoek, enz.

Wat houdt onderzoek in?

Onderzoek volgt vaak een systematische aanpak die bekend staat als een wetenschappelijke methode, die wordt uitgevoerd met behulp van een zandlopermodel.

Een onderzoeksproject begint eerst met een probleemstelling, of beter gezegd, het onderzoeksdoel voor deelname aan het onderzoek. Dit kan de vorm aannemen van de ‘reikwijdte van de studie' of 'doelen en doelstellingen’ van je onderzoeksonderwerp.

Vervolgens wordt een literatuuronderzoek uitgevoerd en wordt een hypothese gevormd. De onderzoeker maakt vervolgens een onderzoeksmethodiek en verzamelt de data.

De gegevens worden vervolgens geanalyseerd met behulp van verschillende statistische methoden en de nulhypothese wordt geaccepteerd of verworpen.

In beide gevallen worden de studie en de conclusie ervan officieel opgeschreven als een rapport of onderzoekspaper, en de onderzoeker kan ook verdere vragen aanbevelen. Het rapport of onderzoeksdocument wordt vervolgens gedeeld met de bredere onderzoeksgemeenschap en de cyclus begint helemaal opnieuw.

Hoewel deze stappen het algehele onderzoeksproces schetsen, moet u er rekening mee houden dat onderzoeksprojecten zeer dynamisch zijn en daarom worden beschouwd als een iteratief proces met voortdurende verfijningen en niet als een reeks vaste fasen.

Wat is onderzoek? - Doel van het onderzoek (2024)

FAQs

Wat is onderzoek? - Doel van het onderzoek? ›

De doelstelling van het onderzoek is het diagnostiseren van het probleem, het achterhalen van de oorzaken van het probleem (achter het probleem) en niet het oplossen van het probleem dat de organisatie heeft.

Wat is het doel van het onderzoek? ›

Het doel van je onderzoek is nooit om het probleem op te lossen, maar om meer inzicht in het probleem te verkrijgen. Zo kan je doelstelling voor je scriptie onder andere gericht zijn op: wat de oorzaken zijn van een probleem. wat de gevolgen zijn van een probleem.

Hoe schrijf je het doel van een onderzoek? ›

In het 'doel van het onderzoek' beschrijf je:
  • welke kennis en inzicht je wilt verkrijgen;
  • voor wie je deze inzichten wilt verkrijgen;
  • waarvoor deze kennis en inzichten nodig zijn;
  • de relevantie van het onderzoek.
Feb 8, 2017

Wat staat er in de doelstelling? ›

Op basis van je probleemanalyse en probleemstelling formuleer je een doelstelling waarmee je aangeeft wat je met het onderzoek wilt bereiken.

Wat is het belang van het onderzoek? ›

Met een wetenschappelijk relevant onderzoek draag je bij aan het bevorderen van de beschikbare wetenschappelijke kennis door bijvoorbeeld: een gat (hiaat) in de literatuur op te vullen. een theoretisch probleem te helpen oplossen.

Wat maakt een goed onderzoek? ›

Goed onderzoek verdient nauwkeurig verwoorde bevindingen die zo objectief mogelijk zijn: niet meer en niet minder dan uit de data valt af te leiden. Het is dus not done om te overdrijven en bij onduidelijkheid of zwakke bevindingen is gereserveerd taalgebruik op zijn plaats.

Is visie hetzelfde als doel? ›

De missie is het fundament onder de organisatie en de visie is de manier hoe je de missie handen en voeten kan geven. De meeste organisaties beschrijven in hun visiedocument ook de doelstellingen die ze willen halen, de doelstellingen die logisch voortvloeien uit de visie, ook wel de strategie genoemd.

Waar moet een doel aan voldoen? ›

Willen doelen echt een sturende rol vervullen, dan zullen aan de SMART-eisen moeten voldoen. Dat wil zeggen ze moeten Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden, zijn samengevat in het acroniem SMART. Specifiek houdt in dat de eigenschappen van de gewenste situatie nauwkeurig zijn omschreven.

Wat is het verschil tussen een doel en doelstelling? ›

Een doel is namelijk een gegeven doelwit waar acties op gericht zijn, met de bedoeling dat te bereiken. Het is iets waarnaar je streeft. Een doelstelling is een kleiner doel, dat betrekking heeft op specifieke activiteiten.

Wat is de betekenis van doelstelling? ›

Om datgene te benoemen waarnaar gestreefd wordt, zijn in de standaardtaal de woorden doel, doelstelling, oogmerk, bedoeling, doelwit en doeleinde gangbaar. Ook streven en beleid worden in deze betekenis gebruikt.

Wat is het doel van een doelstelling? ›

Het verschil tussen doelen en doelstellingen

En doel is iets wat je wil bereiken. Doelstellingen laten zien hoe je dat doel gaat bereiken. Doelstellingen ondersteunen dus een doel en helpen je om dat doel te realiseren. Oftewel, ze maken je doel een stuk concreter.

Welke 3 doelstellingen zijn er? ›

Om de engagement van een medewerker te maximaliseren, maken we een onderscheid tussen 3 typen doelstellingen: business doelstellingen, persoonlijke doelstellingen korte termijn en persoonlijke doelstellingen lange termijn.

Hoe haal je je doel? ›

Tien tips om je doelen te bereiken
  1. Bepaal jouw doel(en)
  2. Maak de doelen specifiek.
  3. Maak een planning die bestaat uit kleine stapjes.
  4. Maak het écht haalbaar.
  5. Blijf gemotiveerd om de doelen te behalen.
  6. Kies alleen doelen waar je zelf invloed op hebt.
  7. Het zijn jouw persoonlijke doelen: meet je niet aan iemand anders.
Feb 1, 2022

Wat zijn goede doelstellingen? ›

Zorg dat je doelstellingen duidelijk omschrijven wat je wilt behalen. Dat is mogelijk door je doelstellingen SMART te maken. Met SMART wordt specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden bedoeld. Door die methode te gebruiken zorg je dat je doelen concreet, meetbaar en haalbaar zijn.

Wat is het doel van kwantitatief onderzoek? ›

Kwantitatief onderzoek gaat om kwantiteiten, oftewel hoeveelheden. Deze worden soms in absolute aantallen uitgedrukt, maar vaker in procenten. Dit soort onderzoek wordt gebruikt om harde feiten te presenteren en daar conclusies uit te trekken.

Waarom onderzoeksmethoden onderzoek? ›

Waarom is een goede onderzoeksmethode belangrijk? Het kiezen van je onderzoeksmethode is een essentiële stap in je onderzoek, omdat je design goed uitgedacht moet zijn om valide en betrouwbare resultaten te kunnen verkrijgen.

Waarom vraag onderzoek? ›

Stel je een verklarende of analyserende vraag, dan ga je op zoek naar de oorzaken, processen of gevolgen van een gebeurtenis of ontwikkeling. Vaak begint deze vraag met 'waarom'. Een 'waarom'-vraag is niet heel geschikt als hoofdvraag, omdat dit vaak niet specifiek genoeg is.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5799

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.