Voel je je eenzaam in je relatie? Hier is wat u eraan kunt doen (2024)

BEenzaam zijn is niet alleen een emotie die voorbehouden is aan degenen die alleenstaand of alleen zijn. Maar er zijn manieren om er doorheen te komen.

"Het komt heel vaak voor dat mensen zich in langdurige relaties eenzaam voelen", zegt Niloo Dardashti, een in New York gevestigde psycholoog en relatie-expert.

Mensen in een relatie kunnen dat zijnalleenomdat er iets niet werkt in de relatie zelf of omdat ze naar hun partner kijken om een ​​leegte te vullen die ze in zichzelf hebben gedragen, aldus Dardashti.

Wat de boosdoener ook is, hier leggen een paar experts uit waarom je je zo voelt en geven ze manieren om de oorzaak van het probleem aan te pakken.eenzaamheidje misschien ervaart.

Waarom voelen sommige mensen zich eenzaam in hun relatie?

Een reden om je eenzaam te voelen kan zijn dat je relatie niet meer zo goed werkt als vroeger. APew Research Center-enquête 2018ontdekte dat 28% van de mensen die ontevreden zijn met hun gezinsleven zich altijd of meestal eenzaam voelen. En het aantal mensen dat thuis ongelukkig is, stijgt - de meest recenteAlgemeen sociaal onderzoekuitgevoerd in 2016 door NORC aan de Universiteit van Chicago registreerde het hoogste aantal ongelukkig getrouwde stellen sinds 1974.

Dit gevoel van eenzaamheid kan vaak optreden wanneer een paar hun emotionele band heeft verloren, zegt Gary Brown, een gediplomeerd gezins- en huwelijkstherapeut in Los Angeles. "Zelfs in de allerbeste relaties zullen er momenten zijn waarop een of beide partners uit elkaar zijn gedreven en zich wat afstandelijk en vervreemd van elkaar voelen", zegt hij.

Een onwil om kwetsbaar te zijn kan ook bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid binnen romantische relaties, volgens Jenny Taitz, een klinisch psycholoog en auteur vanHoe single en gelukkig te zijn. "Een factor die bijdraagt ​​​​aan eenzaamheid is niet praten over je gevoelens of dingen delen die misschien iets minder veilig en riskant zijn om te delen", zegt ze. "Je zou dicht bij iemand kunnen zijn, maar ze weten misschien niet de meer persoonlijke dingen over jou."

Wil je een betekenisvolle verbinding opbouwen die blijft bestaan? Meld u aan voor TIME's gids voor relaties.

Ook sociale media zouden een rol kunnen spelen. Volgens Taitz kan het vergelijken van je relatie met degene die je op sociale media ziet een gevoel van eenzaamheid opwekken. “Stel dat het bijvoorbeeld Valentijnsdag is en je hebt lekker gegeten. Maar dan ga je op sociale media en krijgen andere mensen hele mooie sieraden of bloemen”, zegt ze. "Daardoor ga je je automatisch eenzaam voelen." Als je je relatie vergelijkt met die op je sociale media, zegt ze, creëer je uiteindelijk een "onaangename afstand" tussen jou en je partner. Het is door deze afstand dat gevoelens van eenzaamheid ontstaan. En hoe meer tijd je doorbrengt op sociale media, hoe eenzamer je je kunt voelen. A2017studiegepubliceerd in deAmerikaans tijdschrift voor preventieve geneeskundeontdekte dat mensen die aangaven meer dan twee uur per dag op sociale media door te brengen, zich twee keer zo vaak eenzaam voelden dan degenen die een half uur op die sites doorbrachten.

Maar soms kan het gevoel van eenzaamheid dateren van vóór de daadwerkelijke relatie. A2016studiegepubliceerd inNatuurontdekt dateenzaamheidkan een erfelijke eigenschap zijn en dat er bepaalde mensen zijn die genetisch vatbaar zijn om hun hele leven meer pijn van eenzaamheid te voelen. En Dardashti waarschuwt dat het aangaan van een relatie als middel om reeds bestaande gevoelens van eenzaamheid te genezen nooit echt zal werken. "Mensen hopen dat deze andere persoon de oplossing is voor hun existentiële eenzaamheid in de wereld, maar normaal gesproken is dat niet [het geval]", zegt ze. "Er is niet deze persoon die die eenzaamheid gaat wegnemen."

Hoe weet je of de eenzaamheid voortkomt uit jou of je relatie?

Het kan moeilijk zijn om de wortel van uw te bepaleneenzaamheid. Maar de eerste stap zou moeten zijn om met je partner te praten over hoe je je voelt, zegt Joshua Rosenthal, een klinisch psycholoog en directeur van de behandeling van kinderen en adolescenten bij de Manhattan Psychology Group. Als je partner tijdens het gesprek in staat is om concrete voorbeelden aan te wijzen van manieren waarop ze je regelmatig proberen je emotioneel vervuld te laten voelen en toch kun je je eenzaam gevoel nog steeds niet van je afschudden, 'het is waarschijnlijk meer iets van binnen dan van de ander. persoon', zegt hij.

Als dat het geval is, kijk dan eens goed naar je relaties uit het verleden om te bepalen of de gevoelens die je ervaart een patroon zijn in plaats van geïsoleerd voor deze specifieke relatie, zegt Rosenthal. Voel je je meestal eenzaam zodra de nieuwigheid van een nieuwe relatie eraf is? "Misschien is het hoe je je zou voelen in elke relatie [na] de beginfasen", suggereert Dardashti. “Dat is een vraag om op terug te komen. Wat is het in jezelf dat deze dynamiek creëert?”

Volgens zowel Rosenthal als Dardashti, als je met je partner praat en ze ook gevoelens van eenzaamheid ervaren, is het waarschijnlijk dat de relatie de boosdoener is. "De kans is groot dat als jij je eenzaam voelt, de andere persoon zich ook eenzaam voelt", zegt Dardashti. A2009studiegepubliceerd in deTijdschrift voor persoonlijkheid en sociale psychologieontdekte zelfs dat eenzaamheid besmettelijk kan zijn.

Als jij en je partner zich allebei eenzaam voelen, zegt Dardashti dat het belangrijk is om naar deze gevoelens te kijken binnen de context van jullie relatie. Vind je dat de gevoelens vaneenzaamheidkomen vaker voor als je bij elkaar bent? Merk je dat je nu eenzamer bent dan voordat je deze relatie aanging? Merk je dat er een tijd was dat je meer vervuld was door je partner dan nu? Als het antwoord op deze vragen een volmondig ja is, dan zou dit volgens Dardashti een teken kunnen zijn dat er iets niet werkt binnen jullie relatie. Vaak kan het zijn dat jullie uit elkaar zijn gegroeid, zegt ze. "Als je vroeger het gevoel had dat er daar meer verbinding was en dus minder eenzaamheid, dan is dat een teken dat jullie misschien in verschillende richtingen afdrijven."

Ontvang het nieuwste loopbaan-, relatie- en welzijnsadvies om uw leven te verrijken: meld u aan voor de TIME's Living-nieuwsbrief.

Hoe overwin je je eenzaam voelen in een relatie?

Als de eenzaamheid voortkomt uit je relatie en je hoopt weer op het goede spoor te komen, is het tijd om nog eens met je partner te praten. "Het allereerste dat u moet doen, is uzelf bewust worden van wat u voelt en vervolgens uw partner benaderen en beginnen met wat waarschijnlijk een reeks gesprekken zal worden", zegt Brown. “Dit moet zo gebeuren dat je partner zich niet veroordeeld voelt; [het is] meer om ze gewoon te laten weten wat je ervaring is.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je partner zich niet veroordeeld of defensief voelt? Volgens Brown is het belangrijk om kwetsbaar te zijn als je uitlegt hoe je je voelt en om een ​​niet-beschuldigende toon en taal te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen als: "Ik wil je vertrouwen met wat er in mijn innerlijke wereld gebeurt - ik voel me de laatste tijd een beetje verwaarloosd en ik wil niet dat je het hoort als verwijten, maar gewoon meer mijn ervaring', zegt hij. Overweeg ook om eventuele stressfactoren die uw partner in zijn leven heeft te erkennen die hem ervan zouden kunnen weerhouden er volledig voor u te zijn, voegt Brown eraan toe.

Luister vervolgens naar het standpunt van uw partner. Als ze het eens zijn over het willen herstellen van de relatie, kun je een reeks gesprekken voeren om erachter te komen wat er mogelijk beschadigd is in je relatie en hoe je dit kunt oplossen, zegt Brown. En als je wat extra hulp nodig hebt bij communicatie of het bedenken van oplossingen, raadt Taitz aan om naar een relatietherapeut te gaan en niet te wachten tot de zaken echt verslechteren. "Als je het gevoel hebt vast te zitten rond bepaalde problemen of het moeilijk vindt om effectief met je partner te communiceren en [jij] waardeert je relatie, zijn er evidence-based therapieën voor koppels die je kunnen helpen de band in een bepaald aantal sessies te vergroten door je vaardigheden te leren, ' zegt Taitz. Deze vaardigheden kunnen bestaan ​​uit communiceren op manieren die de spanning verminderen in plaats van escaleren en het reguleren van je emoties voordat je met je partner praat.

Als je partner er echter echt alles aan doet om je een vervuld gevoel te geven en de eenzaamheid iets is dat in jezelf bestaat, je bent misschien iemand die de neiging heeft om naar externe manieren te zoeken om je eenzaamheid te onderdrukken, zegt Dardashti. Ze stelt voor om deze gevoelens zelf onder ogen te zien door hulp te zoeken bij een therapeut "waar je wordt gedwongen om naar jezelf te kijken en na te denken over je dingen, je problemen en patronen." Daar kun je werken aan je eigen interne problemen die van invloed kunnen zijn op hoe je je voelt in je relatie.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, is de oplossing voor eenzaamheid niet noodzakelijkerwijs jezelf omringen met mensen. Dardashti stelt voor om deel te nemen aan activiteiten zoals meditatie die je dwingen om introspectief te zijn. "De sleutel is dat als je je meer op je gemak wilt voelen met je alleen-zijn, je niet vermijdt om alleen te zijn", zegt ze. “Confronteer het en probeer enig bewustzijn op te bouwen rond wat het is dat voor je opkomt als je alleen bent. Dan kun je erachter komen wat je moet doen om het aan te pakken.

Meer must-reads van TIME

  • AI door de mensen, Voor de mensen
  • De100 beste films van de afgelopen 10 decennia
  • WatDe moed van Sinéad O'ConnorBedoelde
  • Hoe John Fetterman uit de duisternis kwam
  • Negeer uw klimaatangst niet: Essay
  • WaaromHunter Biden kan de pagina niet omslaan
  • Podcast:Maxwell Vorstover waarom Bernie Sanders Barack Obama van Gen Z is
  • Meld je aan voorExtra tijd, uw gids voor het WK vrouwenvoetbal

Neem contact met ons opbijbrieven@time.com.

Voel je je eenzaam in je relatie? Hier is wat u eraan kunt doen (2024)

FAQs

Waarom voel ik me eenzaam in mijn relatie? ›

'Mensen voelen zich steeds vaker eenzaam in een relatie, omdat ze niet meer communiceren of niet intiem meer zijn. Het gaat zelfs zo ver dat we geen tijd meer hebben om elkaar een knuffel of kus te geven, laat staan om nog eens op date te gaan', vertelt ze.

Wat moet je doen als je je eenzaam voelt? ›

Dan is er een aantal dingen die u kunt doen:
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. ...
  • Durf hulp te vragen. ...
  • In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn. ...
  • Heeft u een gesprek met uw huisarts, een wijkverpleegkundige of iemand van de gemeente? ...
  • Ga vrijwilligerswerk doen.

Wat is eenzaamheid in een relatie? ›

Je voelt je bijvoorbeeld niet begrepen door je partner, of je hebt het gevoel dat je partner niet voldoende aandacht voor je heeft. Een gevoel van eenzaamheid komt vaker voor en is normaal. Maar langdurige eenzaamheid kan gevolgen hebben op je mentale welzijn.

Hoe weet je dat je je eenzaam voelt? ›

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Waarom voel ik geen verbinding? ›

De oorzaak van dit nare gevoel kan liggen in de jeugd, maar dat hoeft niet. Wie een levenspatroon heeft dat geen balans beidt in het leven, kan zich erg eenzaam voelen. Wie zich niet goed kan losmaken van dat gevoel, waardoor het blijft voortduren, heeft last van chronische eenzaamheid.

Wat als er geen liefde meer is? ›

Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt

Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen. Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.

Wat doet eenzaamheid met je lichaam? ›

Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.

Waarom voel ik me zo alleen? ›

Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.

Hoe krijg je meer verbinding in je relatie? ›

Met deze 3 tips ervaar je meer verbinding in je relatie
  1. 1 Luister naar elkaar, omstebeurt. Zet de televisie uit en ga met je partner op de bank zitten met de intentie om meer over elkaar te weten te komen. ...
  2. 2 Ga samen iets maken. ...
  3. 3 Betrek je zintuigen.

Hoe weet je dat de relatie over is? ›

Als er echt veel kritiek is in de relatie en je het niet meer kunt ombuigen naar een goede communicatie, dan is dat een belangrijk signaal. Als je probeert duidelijk te maken aan je partner dat kritiek je pijn doet of je blokkeert, maar er verandert niets, dan is dat een signaal.

Hoe krijg ik verbinding met mijn man? ›

Ik noem de vijf meest effectieve manieren.
  1. Maak tijd en ruimte voor elkaar. Irritaties, onbegrip, disconnectie, het gebeurt in elke relatie. ...
  2. Verbind op een ander niveau. ...
  3. Neem verantwoordelijkheid voor jezelf. ...
  4. Check je aannamen. ...
  5. Vier elkaar!

Wat is emotionele verwaarlozing in een relatie? ›

Een relatie met emotionele verwaarlozing toont aan dat je voortdurend niet aan de emotionele behoeften van jouw partner voldoet.

Wat is een emotionele relatie? ›

Delen. Door op emotioneel gebied te géven (aandacht, waardering, erkenning, bevestiging, het de ander serieus nemen, het onbevooroordeeld luisteren naar de ander, e.d.) kunnen ervaringen gedeeld worden en ontstaat er emotionele verbinding.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6459

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.