5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (2024)

12 uur 47 minuten geleden

We hebben onze live verslaggeving voor vandaag afgerond. U kunt meer lezen over de oorlog van Rusland in Oekraïnehier, of blader door de onderstaande berichten.

13 uur 7 minuten geleden

Oekraïne gebruikt mogelijk drones om zijn tegenoffensief te versterken. Hier zijn enkele van de koppen die u moet kennen

Van CNN-medewerkers

Oekraïnelijkt opzetover het gebruik van een nieuwe generatie vankrachtige maritieme dronestegen Russische schepen - zowel koopvaardij als marine - in de Zwarte Zee, waardoor een nieuw front ontstond in de 18 maanden durende oorlog.

In een tijdsbestek van 24 uur hebben twee Russische schepen - eenmarine landingsschipen eenbrandstof tanker— werden geraakt in de oostelijke Zwarte Zee door de zeedrones. Beiden liepen grote schade op, maar bleven drijven.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beloofde de Oekraïense aanvallen "zal niet zonder reactie blijven, "Zeggen dat de aanval op de brandstoftanker een bedreiging vormde voor burgerlevens en een milieuramp. Die zijn ertegenstrijdige berichtenover de lading en de bemanning van het schip.

Hier zijn enkele van de belangrijkste krantenkoppen van vandaag:

  • Drones spelen een centrale rol:De aanvallen op de Zwarte Zee van vrijdag zijn slechts het laatste salvo in een Oekraïense militaire campagne waarbij onbemande voertuigen worden ingezet om verre Russische doelen aan te vallen doorluchten bijzee. De Hydrologische Dienst van de Oekraïense Staat heefteen kustwaarschuwing afgegevennaar scheepvaartdiensten die verschillende Russische havens gebruiken, en Oekraïne heeft effectiefopzeg gegevendat het aanvallen zal blijven gebruikenmaritieme drones. Het komt allemaal na Ruslandzich teruggetrokken uit de graandeal aan de Zwarte Zeeen gelanceerdherhaalde aanvallenover Oekraïense havens en infrastructuur.
  • Russische aanvallen op Oekraïne:Het Russische ministerie van Defensie zegt dat zijn strijdkrachten dat hebben gedaaneen dorp genomenin het noordoosten van Oekraïne - een gebied met een groeiende concentratie van Russische troepen. Oekraïne zegt Ruslandontslagenzijngeavanceerde Kinzhal-rakettenin het Oekraïense luchtruim op zaterdag, en beschietingeneen man vermoordin de noordelijke Soemy-regio van Oekraïne, volgens de Oekraïense publieke omroep Suspilne. ARussischgeleide luchtbomVolgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky trof hij ook een bloedtransfusiecentrum in de noordoostelijke regio Kharkiv.
  • Oekraïense aanvallen op Rusland:Oekraïense beschietingendoodde twee burgersen verwondde zaterdag negen anderen in verschillende delen van de Donetsk-regio in Oost-Oekraïne, volgens Denis Pushilin, het door Rusland geïnstalleerde hoofd van de bezette gebieden in de regio.
  • Vredesbesprekingen Saoedi-Arabië:DeVredesbesprekingen over de oorlog in Oekraïnedie plaatsvinden in Jeddah, Saoedi-Arabië, zijn tegenwoordig minder een vredestop en meer een top over vrede, volgensanalyse door Nick Paton Walsh van CNN. In plaats van dat Rusland en Oekraïne bij elkaar gaan zitten om de duurzame voorwaarden van een schikking uit te werken, lijkt Oekraïne zijn bondgenoten te consolideren en te proberen nog meer ontwikkelingslanden naar zijn hoek te slepen. Ondertussen zal de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman streven naar eenstabiele oliemarkten sterkere handelsbetrekkingen in de hele Golf.
  • Officieel bezoek:Russische minister van DefensieSergei ShoiguRussisch bezochtachterste posities binnenOekraïne, volgens een verklaring en video vrijgegeven door zijn ministerie zaterdag. Shoigumet met commandanten en deelde medailles voor moed uit aan militairen.
  • Het slagveld opruimen:Het Oekraïense leger zegt van welopvoerende opleiding en inzet van technische bataljons die in staat zijn om te gaan met de dichtheid vanRussische mijnenveldenen andere verdedigingswerken.
13 uur 28 minuten geleden

VN veroordeelt Russische aanvallen op Oekraïense havens en zegt dat beschadigd graan 66 miljoen mensen kan voeden

Van CNN's Mariya Knight en Richard Roth

5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (1)

De Verenigde Naties veroordeelden Rusland voorrecente aanvallen op Oekraïense graanopslagen haveninfrastructuur in een verklaring op zaterdag.

"Ik heb vandaag de haven van Izmail bezocht en was geschokt door de verwoesting die de Russische aanvallen op graanopslagfaciliteiten op 2 augustus hebben achtergelaten", zei Denise Brown, een humanitaire coördinator voor Oekraïne, in een verklaring.

Volgens Brown zouden "de duizenden tonnen granen die beschadigd waren genoeg zijn geweest om ongeveer 66 miljoen mensen een dag te voeden."

De humanitaire coördinator zei het besluit van Rusland omzich terugtrekken uit de graandeal met de Zwarte Zeeen zijnherhaalde aanvallenover Oekraïense havens en infrastructuur "veroorzaken onoverkomelijke schade aan de landbouwsector in Oekraïne en kunnen de honger onder de armste mensen ter wereld verder aanwakkeren."

5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (2)

Sleutelcontext:In de aanval van 2 augustus waarnaar Brown verwees,nachtelijke drone-aanvallenin de zuidelijke Odesa-regio van Oekraïne was gericht op de Donau-rivierhaven van Izmail, waarbij schade werd aangericht aan enkele van zijn structuren, zei het Oekraïense ministerie van Defensie.

Ruslandbeëindigde de overeenkomstdat maakte de veilige doorgang van de Oekraïense voedselexport op 17 juli mogelijk. Sindsdien heeft Moskou een golf van aanvallen op graanvoorraden in belangrijke Oekraïense steden losgelaten en werd de Donau een belangrijk doelwit.

De Donau-havens - die aan de Oekraïense grens met Roemenië liggen - zijn de belangrijkste manier van Kiev om miljoenen tonnen Oekraïens graan naar de rest van de wereld te verschepen.

Olga Voitovych en Xiaofei Xu van CNN hebben bijgedragen aan de rapportage aan dit bericht.

14 uur 18 minuten geleden

Een Russische bom treft een bloedtransfusiecentrum in de regio Charkov, zegt Zelensky

Van Mariya Knight van CNN

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een Russische geleide luchtbom zaterdag een bloedtransfusiecentrum in de noordoostelijke regio Kharkiv van het land getroffen.

Hij zei op Telegram dat er dode en gewonde slachtoffers zijn als gevolg van de aanval, maar gaf geen specifieke cijfers.

Zelensky zei dat het bloedtransfusiecentrum zich in de Koepjansk-gemeenschap bevindt, waar Rusland zich bevindtonlangs verzamelde troepenaan de oostfrontlinie. Na de aanval brak er brand uit in het centrum, voegde hij eraan toe.

CNN kan rapporten over aanvallen op de frontlinies in Oekraïne niet onafhankelijk verifiëren.

13 uur 58 minuten geleden

Zelensky: Rusland richt zich op Zuid- en West-Oekraïne met raketten, waaronder geavanceerde Kinzhals

Van Mariya Knight van CNN

5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (3)

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat de zuidelijke stad Zaporizhzhia en de westelijke regio Khmelnytsky zaterdag zijn aangevallen door Russische Kinzhal- en Kalibr-raketten.

De luchtverdediging van het land heeft ten minste een deel van de raketten onderschept, zei de president in zijn nachtelijke toespraak. Motor Sich, een Oekraïens bedrijf dat vliegtuigmotoren en gasturbine-eenheden produceert, lijkt het doelwit te zijn geweest in Zaporizja, voegde hij eraan toe.

Zelensky gaf geen verdere informatie over de aanslagen.

Meer over de raketten:De Russische president Vladimir Poetin en het Russische leger hebben de Kinzhal, of Kh-47, aangeprezen als een voorbeeld van Ruslands gemoderniseerde rakettenarsenaal.hypersonische snelheidmaakt het uiterst moeilijk te onderscheppen.

Oekraïne heeft erkend dat de raketten moeilijk te verdedigen zijn, hoewel het er minstens één uit de lucht heeft gestoten met eenAmerikaanse Patriot-verdedigingsbatterij.

De Oekraïense luchtmachtwaarschuwde bewonerseerder zaterdag dat Rusland Kinzhals in het luchtruim van het land had afgevuurd en dat de Khmelnytskyi-regio het doelwit leek te zijn. Ambtenaren in de regio meldden explosies, maar er waren weinig verdere details beschikbaar over de aanval.

De strijd voeren naar Rusland:In zijn nachtelijke toespraak herhaalde Zelensky eenhuidige Oekraïense verhaal: Kiev werkt eraan "om de oorlog terug te brengen naar waar hij vandaan kwam."

"De resultaten zijn er, iedereen kan ze zien en het zijn eerlijke resultaten", zei Zelensky. "Ze laten de agressor zien wat zijn agressie betekent ... Hij die anderen problemen bezorgt, moet voelen wat problemen zijn."

Oekraïne geraakteen van de grootste olietankers van Ruslandmet een zee-drone en viel vrijdag binnen 24 uur een marinebasis in de Russische Zwarte Zeehaven Novorossiysk aan. Kiev heeftbeloofde meer aanvallenop Russische scheepvaart en een belangrijke brug over de Krim.

14 uur 12 minuten geleden

Zelensky zegt dat zijn team een ​​actieve rol heeft gespeeld in de vredesbesprekingen van dit weekend in Saoedi-Arabië

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei zaterdag in zijn nachtelijke toespraak dat zijn team actief deelneemt aan deVredesbesprekingen Oekraïne in Saoedi-Arabië.

Volgens Zelensky zijn 42 landen vertegenwoordigd op het evenement en "is iedereen verenigd door de prioriteit van internationaal recht."

"Het is heel belangrijk dat daar, naast de bijeenkomst in Jeddah, bilaterale onderhandelingen met partners plaatsvinden", zei hij.

Zelensky zei dat zijn delegatie werkt aan "consolidatie van de wereld" om een ​​"rechtvaardige vrede" te herstellen.

De gesprekken – waaraan vertegenwoordigers van de VS deelnemen – zijn gericht op het ontwikkelen van gedeelde principes om de oorlog te beëindigen en het bespreken van het soort veiligheidshulp dat Kiev nodig zal hebben om Rusland ervan te weerhouden Oekraïne ooit opnieuw aan te vallen, aldus Amerikaanse functionarissen.

Rusland is niet aanwezig op de top en de gesprekken lijken vooral gericht op het vormgeven van strategieën en het winnen van ontwikkelingslanden aan de kant van Oekraïne, in plaats van op dit moment grote doorbraken tussen Moskou en Kiev te bevorderen.

Lees meer over de gesprekken en de getemperde verwachtingen eromheen,hier.

Mariya Knight van CNN heeft bijgedragen aan dit rapport.

15 uur 2 minuten geleden

Rusland: "Oekraïense aanval op olietanker zal niet zonder reactie blijven"

Van Mariya Knight van CNN

5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (4)

De Oekraïeneraanval op een Russische olietankerlaat vrijdag "zal niet zonder reactie blijven", aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Er kan geen rechtvaardiging zijn voor zulke barbaarse acties; ze zullen niet zonder antwoord blijven; de mensen die het hebben georkestreerd zullen onvermijdelijk worden gestraft”, zei woordvoerder Maria Zakharova zaterdag in een verklaring.

Zakharova zei dat Kiev de aanval uitvoerde "met behulp van nieuwe terroristische methoden", en riep westerse landen en internationale organisaties op om de aanval te veroordelen.

De aanval, zei ze, "dreigde niet alleen de dood van de bemanning, maar bracht ook de dreiging van een grootschalige milieuramp met zich mee."

(Het Russische Federale Agentschap voor Zee- en Riviertransport heeft gezegd dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat het schip geen olie vervoerde toen het werd aangevallen. Oekraïense functionarissen zeiden echter dat enkele bemanningsleden gewond raakten en dat de tanker brandstof vervoerde voor het Russische leger.)

Sleutelcontext:De aanval van vrijdag was gericht op een van de grootste olietankers van Rusland met een maritieme drone, het nieuwste salvo in een opkomende Oekraïense militaire campagne waarbij onbemande voertuigen worden ingezet om verre Russische doelen aan te vallen doorluchten bijzee.

Maritieme drones blijken erg moeilijk te verdedigen en kunnen honderden kilometers afleggen naar hun doel. Oekraïense functionarissen hebbengezworen om meer aanvallen uit te voerenop doelen in de Zwarte Zee.

Vasyl Maliuk, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU), heeft gezegd dat aanvallen op Russische schepen of de Krimbrug "een absoluut logische en effectieve stap" zijn en "volkomen legaal" omdat ze plaatsvinden in de territoriale wateren van Oekraïne.

Zakharova zei zaterdag dat ze betwijfelde of de aanval "volledig legaal" was en noemde de verklaring van Maliuk "onmenselijk". Ze voerde aan dat de aanval "gericht was op het doden van ongewapende burgers".

CNN heeft de beweringen van beide kanten over de details van de aanval niet onafhankelijk kunnen verifiëren, inclusief het lot van de bemanning en of de lading voor militaire doeleinden was.

15 uur 55 minuten geleden

Oekraïense beschietingen doden 2 mensen en verwonden anderen in bezet Donetsk, zegt de door Rusland gesteunde leider

Van Mariya Knight van CNN

Oekraïense beschietingen hebben zaterdag twee burgers gedood en negen anderen verwond in verschillende delen van de Donetsk-regio in Oost-Oekraïne, volgens Denis Pushilin, het door Rusland geïnstalleerde hoofd van de bezette gebieden in de regio.

Bij de beschietingen kwamen twee vrouwen om het leven: een in de stad Donetsk en een in het noordoosten in de stad Horlivka.Pushilin zei op Telegram.

Volgens de door Rusland gesteunde functionaris raakten negen andere mensen gewond in Horlivka en de kleinere steden Yasynuvata en Novopetrykivka. De beschietingen hebben ook 10 woongebouwen en een infrastructuurvoorziening in de verschillende gebieden beschadigd, zei Pushilin.

De laatste beschietingsronde was een van de 48 aanvallen door Oekraïne in de afgelopen 24 uur, voegde hij eraan toe.

Oekraïne heeft niet onmiddellijk gereageerd op de gerapporteerde aanval en CNN kan de rapporten van de frontlinies niet onafhankelijk verifiëren.

15 uur 53 minuten geleden

Burger gedood bij Russische beschietingen in Soemy-regio, meldt de Oekraïense omroep

Van YuliaKesaieva van CNN

Bij beschietingen in de noordelijke regio Soemy in Oekraïne is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen, meldt de Oekraïense publieke omroep Suspilne.

De man, die in de zestig was, werd gedood in zijn tuin in het kleine dorpje Novoslobidska, vertelde gemeenschapshoofd Olha Harkavenko aan Suspilne.

Sumy, in het noordoosten van Oekraïne, grenst aan Rusland en lijdt onder dagelijkse Russische beschietingen. In juli stelde de Oekraïense regering een "vijf kilometer lange gevarenzone" in - een grensgebied waar burgers ten zeerste wordt aangeraden te evacueren.

Het heeft ook een lijst opgesteld met verplichte evacuatiegebieden voor kinderen in frontliniegebieden,die zaterdag weer uitgebreid.

Rusland heeft niet onmiddellijk gereageerd op de gerapporteerde aanval en CNN kan de rapporten van de frontlinies niet onafhankelijk verifiëren.

5 augustus 2023 Rusland-Oekraïne nieuws (2024)

FAQs

Wat is de echte reden van de oorlog in Oekraïne? ›

Het conflict begon nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari 2014 werd afgezet na de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en de daaropvolgende Revolutie van de Waardigheid.

Is Oekraïne van oorsprong Russisch? ›

Terwijl in Moskou de Russische Revolutie plaatsvond, de Sovjet-Unie werd gesticht en de Russische Burgeroorlog was ontketend, verklaarde de Oekraïense Volksrepubliek op het voormalige Russische grondgebied zich eerst autonoom en later onafhankelijk.

Hoe vaak is Oekraïne groter dan Nederland? ›

Na Rusland is Oekraïne het grootste land van Europa. Het is ruim 600.000 vierkante kilometer groot, ongeveer vijftien maal Nederland.

Hoeveel Russen wonen er in de Oekraïne? ›

Zo'n 77,8% van de bevolking bestaat uit Oekraïners. De Russen zijn met 17,3% de grootste minderheid. De Russen wonen vooral in het oosten van het land en op de Krim.

Hoe heette Oekraïne vroeger? ›

Eeuwenlang was Oekraïne gewoon onderdeel van het Russische tsarenrijk, maar het waren de communisten die het land in 1921 na drie jaar onafhankelijkheid promoveerden tot de 'Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek', een van de vijftien republieken die de Sovjet-Unie vormden.

Van wie is de Krim? ›

Indo-Europese nomadenstammen worden als de eerste bewoners op de Krim beschouwd (circa 8e-7e eeuw voor Christus). In de eeuwen daarna werd de Krim door verschillende volkeren bewoond en gekoloniseerd, wat de eeuwenlange multinationale bevolking verklaart.

Hoeveel soldaten heeft Oekraïne verloren? ›

Schattingen over de militaire verliezen aan Oekraïense en Russische zijde lopen enorm uiteen. De VS ging vorig jaar zomer uit van zo'n 70.000 Oekraïense dode soldaten en 100.000 tot 120.000 gewonden, aldus The New York Times.

Wat voor volk zijn Russen? ›

De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).

Waar stammen Oekraïners vanaf? ›

Het is aangetoond dat de eerste Oekraïners deel uitmaakten van de Slavische volkeren en rond de 6e eeuw n. Chr., toen de Slaven uiteenvielen in oost, zuid en west, bij de Oostelijke Slaven hoorden. Het woongebied van de vroege Oekraïners bevond zich ruwweg tussen de Dnjestr en de Don en Severski Donets.

Hoeveel geld heeft Rusland nog? ›

Algemeen overzicht
JaarNominaal bbp (× RUB miljarden)Reële groei bbp
2019109.6082,2%
2020107.658−2,7%
2021135.2955,6%
2022153.435−2,1%
15 more rows

Waar hoorde Oekraïne vroeger bij? ›

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 werd Oekraïne onafhankelijk. Maar het bleek een lastige opgave om het volk te verenigen. De overgang naar democratie en kapitalisme verliep moeizaam en veel Oekraïners, vooral in het oosten, verlangden terug naar de relatieve stabiliteit van daarvoor.

Is Oekraïne een rijk land? ›

1. Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.

Hoeveel tanks hebben de Russen nog? ›

Volgens de Britse denktank Rusi bevinden zich nu ongeveer 470 duizend Russische soldaten in Oekraïne, aanzienlijk meer dan in 2022. De invasiemacht zou nu beschikken over onder andere 2.060 tanks, 7.080 pantservoertuigen en zo'n 4.800 artilleriestukken.

Is Oekraïne het grootste land van Europa? ›

Verder grenst het in het zuiden aan de Zwarte Zee en in het zuidoosten aan de Zee van Azov. Het land telt zo'n 44,3 miljoen inwoners. Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa. Het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt.

Wat is het gemiddelde inkomen in Oekraïne? ›

"Oekraïens gezin krijgt 2.500 euro netto, gemiddeld inkomen in Oekraïne is 377 euro"

Wat zijn de oorzaken van oorlogen? ›

Vaak wordt het conflict gezien als de onvermijdelijke climax van een botsing van twee beschavingen. Wetenschappers hebben verschillende oorzaken genoemd: religieuze, culturele, ideologische, economische of sociaal-politieke tegenstellingen.

Wat staat er in de akkoorden van Minsk? ›

Alle buitenlandse militairen (uit met name Rusland) zullen worden ontwapend en moeten het Oekraïense grondgebied verlaten. De Oekraïense regering krijgt opnieuw controle over het hele land, inclusief het gebied dat nu in handen is van de pro-Russische separatisten.

Wat is de geschiedenis tussen Oekraïne en Rusland? ›

In 1991 werd Oekraïne voor het eerst een onafhankelijke staat, zonder een duidelijke culturele identiteit. In 1994 erkende Rusland de grenzen van Oekraïne, inclusief de Krim. In 2014 scheurde het oostelijk deel zich af en werd de Krim weer bij Rusland gevoegd.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6384

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.